Tips Apam Polka Dot Jadi Cantik & Gebu....
Salam & Selamat
petang semua...
Petang ni miza nak
kongsi beberapa tips or rahsia tersembunyi supaya apam polka dot
jadi cantik &
gebu.
Tips ni miza dapat
dari pengalaman bila dah banyak kali buat. Kadang2 ada gak apam ,miza yg tak
menjadi, dari situla baru tau banyak rupanya pantang larang buat apam ni. Ni
antaranya:
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1) Kena pastikan air betul2
panasdan berbuih-buih sebelum nak kukus
apam. Kalau tak, apam tak naik. jadi leper. Masa kukus, gunakan api yang
sederhana.
2) Jangan terlebih pukul adunan.
Nanti apam akan jadi naik semacam.
3) Kalau nak buat banyak2,
abiskan satu adunan dulu. Pastu baru buat adunan yang lain pulak. Kalau lama
sangat kat luar, angin akan masuk dalam adunan. Nanti apam jadi banyak lubang2
kat permukaan dia.
4) Kalau nak permukaan apam lagi
cantik, sudukan adunan menggunakan sudu kecil untuk masukkan dalam paper cup. .
Cuma yang nak buat dot2 je pakai piping bag.
5) Sebelum sudukan tu, kacau
dulu adunan sampai licin dan likat supaya angin2 yang masuk dalam adunan tu
takde.
6) tips utk mendapatkan permukaan apam yg rata dan cantik.. sebelum
masukkan dlm piping bag.. kacau adunan sehingga kelihatan berkilat dan licin..
Insyaallah xdelah berlubang2 apam tue yer
7) Satu lagi, kukus setingkat2
tau. Waktu kukusan mesti jangan kurang 15 min-20min (walaupun jumlah apam tu
kecil). Nanti apam tak betul2 masak.
8) Bekas untuk menyokong apam (bekas lompang) tu kalau nak guna kali ke-2 , make sure kena sejukkan dulu. kalau guna masa bekas tu panas, apam jadi tak naik.
9) Jangan biarkan apam lama di
tempat terbuka. nanti apam keras & dah tak lembut. Lepas angkat apam tu,
biarkan sjuk dulu. Then, masukkan dalam bekas bertutup.
10) Kukus dengan api sederhana tau.. kalau api besar... nanti apam polkadot
akan merekah..
Tu je tips yang miza
nak share arini. Semua tu hasil dari troubleshooting buat apam. Bukan kerja je
ada troubleshooting, wat apam pun ada... Bila tukang jahit dah jadi baker,
camnila jadinya...
.…sekian….
No comments:
Post a Comment