Like

Monday, 8 July 2013

OVALLETE




APA ITU OVALETTE??

Salam & Selamat petang semua...

Petang ni miza nak kongsi tentang ovalette
Pernah terpikir jugak ovalette to aper
Cari punyer cari di google
Jumpe lah kegunaan ovalette itu untuk ape??
So miza nak share gan korang disini yer 




Sumber Dari Google

APA ITU OVALETTE??

Ovalette berbentuk pes atau pekatan berwarna kuning dan boleh didapati di kedai menjual bahan-bahan kek. Ia selalu digunakan untuk membuat kek span dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek. Ovalette juga kadang-kadang digunakan dalam membuat kek lapis sarawak dan apam. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek itu naik (rise) dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat. Ovalette menjadikan kek mudah mengental (stiff), stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan ovalette mampu mengekalkan bentuk kek, di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah dimasak



No comments:

Post a Comment