APA ITU OVALETTE??
Salam & Selamat
petang semua...
Petang ni miza nak
kongsi tentang ovalette
Pernah terpikir jugak
ovalette to aper
Cari punyer cari di
google
Jumpe lah kegunaan
ovalette itu untuk ape??
So miza nak share gan
korang disini yer
Sumber Dari Google
APA ITU OVALETTE??
Ovalette berbentuk
pes atau pekatan berwarna kuning dan boleh didapati di kedai menjual bahan-bahan
kek. Ia selalu digunakan untuk membuat kek span dan kek-kek yang menggunakan
telur sebagai bahan untuk melembutkan kek. Ovalette juga kadang-kadang
digunakan dalam membuat kek lapis sarawak dan apam. Sifatnya yang berasid akan
membantu telur dalam kek itu naik (rise) dan memerangkap lebih udara dengan
lebih cepat. Ovalette menjadikan kek mudah mengental (stiff), stabil dan tidak
mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan
ovalette mampu mengekalkan bentuk kek, di samping menjadikan kek lembut dan
gebu setelah dimasak
No comments:
Post a Comment