Like

Thursday 28 March 2013

Topping

Sebenarnya terdapat beberapa cara berbeza untuk menghasilkan TOPPING COKLAT (coklat cair di atas kek). Lain org lain pulak caranya. Meh ushar resepi2 nie. Agak2korang kami menggunakan resepi yg mana satu? Cuba teka !!!

TOPPING 1

Bahan-bahan :
2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat

Cara-cara :
1.Masak cara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 2

Bahan-bahan :
150gram coklat masakan
35gram susu cair
1sudu kecil butter

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 3

Bahan-bahan :
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara :
1. Masak kesemua bahan atas api perlahan.
2. Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 4

Bahan-bahan :
250gram coklat masakan (potong kecil-kecil)
1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)

Cara-cara :
1.Cairkan coklat secara double-boiler.
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream.Kacau sehingga sebati.
3.Curahkan atas kek.

TOPPING 5

Bahan-bahan :
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus
Esen vanilla beberapa titik

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 6

Bahan-bahan :
200gram coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas

Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.

TOPPING 7

Bahan-bahan :
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - (heavy cream/thick cream/whip cream)

Cara-cara :
1.Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
2.Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.

No comments:

Post a Comment