Like

Wednesday 20 March 2013

Kebaikan Coklat



Kebaikkan Coklat





Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang.
 Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15% lemak,
 6% protein dan vitamin serta mineral
 yang diperlukan oleh setiap tubuh manusia dalam sehari. 

Coklat juga sesuai bagi golongan yang aktif 

dan bekerja kerana coklat susu (100g) 
menyumbangkan 15% daripada keperluan tenaga manusia dalam sehari.
 Selain daripada itu, coklat mempunyai bahan 
anti kerosakan gigi seperti tannin,
 kasein dan asid oksalid yang berperanan sebagai 
pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi. 
 

Coklat adalah bebas daripada kolesteol 

kerana lemak koko mengandungi 328.2% 
asid oleik yang berperanan merendahkan
 paras kolesterol dalam darah.
 Asid sterik pula mempunyai kesan neutral terhadap paras kolesterol
Koko mengandungi theobromina yang memberi 
kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan 
membantu meningkatkan daya ingatan
           

     

No comments:

Post a Comment