Kebaikkan Coklat
Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap
dan seimbang.
Coklat susu (100g) dapat menyumbangkan 17% karbohidrat, 15%
lemak,
6% protein dan vitamin serta mineral
yang diperlukan oleh setiap tubuh
manusia dalam sehari.
Coklat juga sesuai bagi golongan
yang aktif
dan bekerja kerana coklat susu (100g)
menyumbangkan 15% daripada
keperluan tenaga manusia dalam sehari.
Selain daripada itu, coklat mempunyai
bahan
anti kerosakan gigi seperti tannin,
kasein dan asid oksalid yang
berperanan sebagai
pelincir yang menghalang pembentukan plak gigi.
Coklat adalah bebas
daripada kolesteol
kerana lemak koko mengandungi 328.2%
asid oleik yang
berperanan merendahkan
paras kolesterol dalam darah.
Asid sterik pula mempunyai
kesan neutral terhadap paras kolesterol
Koko mengandungi theobromina yang
memberi
kesan ketenangan untuk penumpuan otak dan
membantu meningkatkan daya
ingatan
No comments:
Post a Comment